Tips för dig som vill pensionera dig i Portugal

Portugal har de senaste åren seglat upp som ett populärt alternativ att flytta till för svenska pensionärer. Tidigare har Spanien varit en ohotad destination för svenska pensionärer, men allt fler börjar få upp ögonen för det lilla grannlandet i väst. Portugal erbjuder ett varmt och behagligt klimat, vackra sandstränder, en vänlig lokalbefolkning som pratar bra engelska och har god mat. Dessutom har de förmånliga skatteavtalen lockat många pensionärer. NHR, en förkortning för Non Habitual Residence, är en särskild skattestatus för utländska pensionärer sedan 2009. De flesta svenska pensionärer bor i Cascais, Estoril eller Algarve.

  • Portugal har blivit ett vanligt land för svenskar att pensionera sig i.
  • Varmt klimat, goda flygförbindelser och förmånliga skatteavtal är några av flera anledningar till varför svenskar pensionärer flyttar till Portugal.
  • Cascais och Algarve är vanliga orter för svenska pensionärer.

Fördelar med Portugal

Det finns många fördelar med att flytta till Portugal vid pensionen. Först och främst är klimatet en viktig födelse för många nordbor. Ljusare, soligare och varmare dagar lockar många. Tack vare de svalkande vindarna från Atlanten blir det inte heller för varmt på sommaren. Den vackra naturen är en annan stor fördel. Portugal är ett litet land, men med storslagen och varierad natur. Här finns fantastiska stränder och havsklippor samt lummiga vingårdar. Det är lätt att ta sig runt i landet och upptäcka skillnaderna i de olika regionerna. Portugal har många vinområden vilket uppskattas av många utländska pensionärer.

Portugal är ett litet land vilket gör det enkelt att resa runt. Infrastrukturen är bra och tåg- och bussnätet är väl utvecklat. Detta gör det enkelt att resa runt i landet. I landet finns flera internationella flygplatser med dagliga flygavgångar till Sverige vilket är viktigt för många svenskar som bosätter sig där. Ytterligare fördelar med Portugal är att lokalbefolkningen talar bra engelska och att landet är lugnt och säkert. Kriminaliteten är jämförelsevis låg och de flesta känner sig trygga i landet. Dessutom är prisnivån betydligt lägre än i Sverige.

Områden att bo i som svensk pensionär

Det finns många svenska pensionärer i Portugal och många av dessa har valt att bo i Algarve eller i Lissabonförorterna Cascais och Estoril. I Algarve är det många som bosatt sig i Tavira och Lagos. Dessa orter ligger relativt nära Algarves huvudstad Faro där det finns en flygplats med direktflyg till Sverige. Cascais och Estoril är de populäraste orterna. De ligger cirka 40 minuter väster om Lissabon. Både är badorter och populära ställen för svenska såväl som utländska pensionärer. Här finns även mycket aktiva föreningar för svenskar vilket uppskattas av många nyinflyttade.

Skatteavtalet NHR

De förmånliga skatteavtalen lockat många utländska pensionärer till Portugal. NHR, en förkortning för Non Habitual Residence, är en särskild skattestatus för pensionärer som innebär att de slipper betala skatt på tjänstepensionen. Detta innebär att svenska pensionärer tillåts plocka ut hela sin tjänstepension skattefritt i Portugal under fem år och därefter flytta tillbaka till Sverige igen. Den infördes år 2009 och sedan dess har antalet svenska pensionärer i Portugal femfaldigats. Denna skatteförmån har kritiserats starkt av svenska politiker och sedan maj 2019 har regeringen meddelat att detta inte längre kommer att vara möjligt. Det nya reglerna väntas gälla från 1 januari 2020.

Prisnivån i Portugal

Prisnivån i Portugal är lägre än i Sverige. Framför allt kostnaden för att äta ute är lägre än i Sverige. Landet har blivit extremt populärt bland såväl turister som utlänningar som flyttar dit permanent. Detta har drivit upp priserna ordentligt. Framför allt hyror och fastighetspriserna har stigit de senaste åren.