Svenska föreningar i Portugal

Många som planerar att flytta till ett annat land oroar sig för hur deras umgänge och sociala liv kommer att bli på den nya orten. För nyinflyttade är det ofta tryggt att träffa någon som gjort samma resa eller kommer från samma land. Därför är svenska föreningar och nätverk viktiga för personer som planerar att flytta. I Portugal finns det ett flertal aktiva föreningar för svenskar. De två i särklass största är det kvinnliga nätverket SWEA som finns i både Lissabon och i Algarve samt Svenska klubben som är baserad i Cascais utanför Lissabon.

  • Finns flera aktiva föreningar för svenskar i Portugal.
  • SWEA och Svenska Klubben är de största.

SWEA

SWEA Portugal är en lokalavdelning till SWEA International. SWEA International är en global ideell förening för svensktalande kvinnor som bor utanför Sveriges gränser. Det finns över 70 lokalkontor spridda över hela världen och totalt finns det över 7000 “sweor” i världen. Föreningen grundades år 1979 i Los Angeles och 2019 firar SWEA International 40 år. Syftet med SWEA är att fungera som ett nätverk och en träffpunkt för svenska kvinnor över hela världen. De flesta går med i SWEA för umgänget och de många sociala aktiviteterna som anordnas regelbundet.

Lokalkontoret i Portugal startades år 1991 i Lissabon. År 2016 öppnade en filial på Algarvekusten i takt med att allt fler svenskar flyttade dit från Sverige. Totalt finns det cirka 300 medlemmar i SWEA Portugal. Med tanke på att de flesta svenskar som bor i Portugal är pensionärer är de flesta medlemmar något äldre. Det finns dock en filial, SWEA Professional, för yrkesverksamma svenska kvinnor i Portugal. Oavsett ålder arrangeras det regelbundet många aktiviteter, bland annat utflykter, körsång och vandringar. Medlemmarna kommer från alla yrkeskategorier och det kostar 40 euro per år i medlemsavgift.

Svenska klubben

Svenska Klubben är en förening för svenska män och kvinnor som bor i Portugal. Klubben täcker in området Lissabon, Estoril och Cascais. Idag har klubben över 500 aktiva medlemmar och många uppskattade aktiviteter. Denna förening är perfekt för svenskar som vill uppleva svensk kultur och fira svenska traditioner. Klubben anordnar årligen jullunch, midsommarfirande, Valborgsfirande, kräftskiva, påsklunch, ärtsoppslunch och många andra aktiviteter. Vinprovningar och golfturneringar är vanligt förekommande aktiviteter för medlemmarna. Medlemskapet är kostnadsfritt och medlemmarna informeras genom via email om kommande aktiviteter. Anmälan sker på klubbens hemsida via ett formulär.

Föreningar i Algarve

De flesta svenskar bor i Lissabonområdet, framför allt i Cascais och Estoril, men allt fler svenskar väljer att bosätta sig i Algarve. Detta har ökat efterfrågan för svenska föreningar i de södra delarna av Portugal. Svenska kvinnor kan vara med i SWEA Portugals filial på Algarvekusten. Svenska män och kvinnor kan även gå med i någon av föreningarna som finns i Algarve, bland annat Albufeira-Klubben eller Portimaoskandinaverna i Portimão. Carpe Diem är en förening för svenskar, norrmän och danskar som bor i Algarve. Även SVIV, Svenskar I Världen, har flera medlemmar i Portugal.

Professionella nätverk

Mycket av föreningslivet för svenskar i Portugal är utformat för pensionärer. Golfturneringar, vinprovningar och sociala aktiviteter arrangeras regelbundet och ofta mitt på dagen. Det finns dock även föreningar för yngre svenskar som arbetar. SWEA Professional är det största nätverket och riktar sig till svenska kvinnor som arbetar i Portugal. De arrangerar föreläsningar, företagsbesök och mingel. Många av de svenska kundtjänst- och försäljningsföretagen arrangerar ofta after-works och aktiviteter för sina anställda.