Praktisk information inför en flytt till Portugal

Det är mycket att fundera på om du har bestämt dig för att flytta till Portugal. Hur fungerar det egentligen med det praktiska? Här får du information om det viktigaste du bör tänka på inför en flytt till Portugal. Ska du stanna i landet längre än ett år eller mer ska du anmäla till skatteverket att du har flyttat till utlandet. Du kan fortfarande ha kvar ditt svenska medborgarskap. Har du bestämt för att förverkliga din dröm behöver du ett portugisiskt skatteidentifikationsnummer, NIF-nummer. Det måste du ha för att kunna öppna bankkonto, beställa internet, tv och telefonabonnemang.

  • Som inflyttad måste du skaffa ett NIF-nummer
  • Om du vistas utomlands länge än ett år ska det anmälas till Skatteverket

Tips på hur du hittar boende

Det första du måste göra innan du flyttar är att hitta någonstans att bo. Bestäm dig för vart i Portugal du vill söka boende. Tänk på att i de mest populära områdena som Algarve-kusten och i närheten av Lissabon kan priserna variera efter säsong. Det bästa är att försöka hitta ett långtidskontrakt så du slipper oväntade hyreshöjningar. Det lättaste är att kontakta olika mäklare i det område du har bestämt dig för att du vill hyra. De finns även många uthyrningsfirmor på nätet som du kan anlita om du vill hyra boende.

Ska man då hyra eller köpa ett boende i Portugal? Ett tips är att först hyra boende så du känner att du har hittat rätt plats, att det verkligen är där du vill bo. Det är några saker du bör ha i åtanke när du hyr ett boende. Du har en fast månadshyra men det kan tillkomma avgifter för el och uppvärmning och det kan bli dyrt om det inte ingår i hyran. Har du väl bestämt dig för att bosätta dig i Portugal kan det vara fördelaktigare att köpa ett boende. Äger du en bostad betalar du bara för driftkostnaderna och eventuella lån.

Sjukvård

Sjukvården i Portugal är mycket bra. Läkarna är välutbildade och kompetenta. Har du inte folkbokfört dig i Portugal är du berättigad till sjukvård, om du har med dig ditt Europeiska sjukförsäkringskort. Kortet beställer du hos försäkringskassan innan du åker. Du kan även bestämma dig för att teckna en privat sjukförsäkring. Har du bestämt dig för att leva i Portugal anmäler du dig hos den lokala vårdcentralen. Du behöver ha med dig ett intyg att du att du är bosatt i Portugal eller att du medborgare. Därefter får du en husläkare tilldelad.

Flytta med barn

Planerar du att jobba i Portugal och flytta med familjen? Har du barn så finns det ett antal internationella skolor, de flesta ligger i närheten av Lissabon. Det finns även en svensk skola som är belägen i Carcavelos. Det är en trygg liten ort utanför Lissabon med mysig miljö och fin strand. Där har många svenskar valt att bosätta sig och du kan enkelt ta dig till Lissabon med tåg. Skolan har funnits i snart sextio år och erbjuder undervisning för barn mellan tre och tolv år och har en härlig gemenskap.

Genomföra flytten

Börja i god tid och planera för flytten. Sortera dina saker, bestäm dig för vad du vill behålla och vad som ska slängas. Gör en packlista på vad du ska ta med dig och en lista på vilka saker du måste ordna med vid ankomst. Förverkliga dina drömmar och flytta till Portugal nu, du kommer inte att ångra dig.