Jobb för svenskar i Portugal

Många associerar Portugal med sol- och badsemester eller med svenska pensionärer. Det är dock även ett populärt land för många svenskar som vill jobba utomlands. Allt fler utländska företag, exempelvis Google, väljer att öppna filialer i Portugal vilket har öppnat upp stora arbetsmöjligheter för utlänningar såväl som Portugiser. De flesta svenskar i Portugal arbetar med försäljning, kundsupport eller driver eget företag. Det är få svenska företag som är etablerade i Portugal, däremot finns det flera företag som arbetar mot den svenska marknaden. Du behöver inte kunna portugisiska för att arbeta i Portugal, även om det såklart alltid är en fördel att kunna det lokala språket.

  • Kundsupport, försäljning och eget företag är de vanligaste jobben för svenskar i Portugal.
  • Kunskaper i portugisiska är inte ett måste, men en fördel beroende på vilket jobb.

Jobb hos svenska företag i Portugal

Det finns ett begränsat antal svenska företag och organisationer i Portugal. Stora företag som Ikea och H&M är etablerade på den portugisiska marknaden, men deras behov av svensk personal är mycket begränsad. Även möjligheterna att hitta ett jobb på svenska ambassaden eller någon svensk organisation är mycket begränsade. Däremot är det allt fler mindre svenska företag som etablerar sin verksamhet i landet vilket skapar många jobbmöjligheter för svenskar. De flesta av dessa är inriktade på försäljning och kundtjänst, men det finns såklart olika sorters jobb. De flesta av dessa arbetstillfällen finns i huvudstaden Lissabon.

Dessa kundtjänstcenter, även kallade BPOs som står för Business Process Outsourcing, är företag som är etablerade i Portugal men arbetar mot den svenska marknaden. Kravet för att få jobb är att du talar och skriver mycket god svenska. Portugisiska är sällan ett krav, men goda engelskakunskaper är ofta meriterande. Det är många svenskar som arbetar i Portugal, främst i Lissabon, med denna typ av jobb. Företaget hjälper ofta de anställda med registreringsprocessen och betalar flygbiljetten till Portugal. Lönen för denna typ av jobb brukar ligga på cirka 1 100 euro efter skatt. Detta är betydligt lägre än standardlönen i Sverige, men prisnivån i Portugal är betydligt lägre.

Jobb hos utländska företag i Portugal

Varje år står Portugal värd för WebSummit som är världens största teknologikonferens. Cirka 80 000 besökare kommer till Lissabon den veckan för att delta på konferensen. Detta är en anledning till att allt flera utländska techbolag väljer att öppna upp filialer i Portugal. Google och Siemens har två stora kundtjänstkontor i Lissabon. De har ofta stor efterfrågan efter svensktalande personal som kan hjälpa kunder i Sverige. På Googlekontoret är det främst support gällande Google Ads, företagets egna annonsverktyg, som är aktuellt för svenskar. Anställningen sker dock inte hos Google utan hos ett svenskt rekryteringsbolag.

Eget företag

Många svenskar väljer att starta eget företag i Portugal. Det är en relativt enkel process och kan ske på en dag. Företagsformerna påminner mycket om de svenska, där den portugisiska motsvarigheten till enskild firma (unipessoal) och aktiebolag (limitada) är de vanligaste. Till skillnad mot att starta ett aktiebolag i Sverige behöver du inte något startkapital för att öppna ett aktiebolag i Portugal. Det är även vanligt att svenskar och utlänningar frilansarbetar i Portugal. Den digitala nomadlivsstilen är vanlig bland utlänningar. En så kallad “grön faktura” (recibo verde) krävs för att kunna fakturera frilansuppdrag från Portugal.

Övriga jobb

Andra jobb för svenskar i Portugal inkluderar lärarjobb och fritidspersonal på Svenska skolan i Lissabon och olika arbeten relaterade till turism. De flesta arbetstillfällen finns i Lissabon, men även i Porto i norr och Algarvekusten i söder. Det är även möjligt att hitta jobb på öarna Azorerna och Madeira.