Hitta långvarigt boende i Portugal

De senaste åren har Portugal har blivit ett mycket populärt land för utlänningar att bosätta sig i under en längre tid. Dessutom har turismen ökat, vilket har bidragit till att hyrorna stigit rejält. Precis som i andra europeiska storstäder har uthyrningstjänster som AirBnb haft stort påverkan på hyror och utbudet av bostäder. Om du planerar att stanna en längre tid i Portugal måste du hitta ett långvarigt boende. Detta kan till synes verka svårt att hitta, framför allt i Lissabonregionen, men om du är strukturerad och ihärdig i ditt sökande kommer du kunna hitta en bostad relativt snabbt. Här får du de bästa tipsen.

  • Många utlänningar bosätter sig i Portugal.
  • Hyresbostäder med långtidskontrakt är mindre vanligt förekommande.

Köpa bostad i Portugal

Många av svenskarna som bor i Portugal väljer att köpa en bostad. Som utlänning är det inte särskilt komplicerat att köpa en bostad, men det finns dock vissa saker att tänka på. Först och främst måste du bestämma dig var i landet du vill bo. De flesta svenskar är bosatta i Lissabonområdet, särskilt i Cascais och Estoril, men även i Algarve. Bostadspriserna varierar stort beroende på var i landet du vill bo samt bostadens standard. Det kan vara bra att veta att Cascais och Estoril anses vara exklusiva områden och det finns en stor efterfrågan att köpa bostad här, vilket gör priserna extra höga.

Även närhet till vattnet samt havsutsikt påverkar priset. Om du vill bo nära Lissabon och nära vattnet kan det vara en god idé att titta på områden utanför de populäraste badorterna. Almada och Costa da Caparica ligger på andra sidan Tejofloden. Här kostar bostäderna en bråkdel jämfört med centrala Lissabon eller Cascais. För dig som vill bo i ett hus i lantlig miljö är Alentejo ett fint och prisvärt område. Det kan vara bra att ha i åtanke att det slutgiltiga bostadspriset sällan är samma som köpesumman. Oftast tillkommer vissa tilläggskostnader som registreringsavgifter och skatter. Dessa tilläggskostnader är ofta cirka 10 procent av köpeskillingen.

Hur hittar man bostäder till försäljning?

Det finns flera svenska eller svenskspråkiga mäklare i Portugal. Att gå via någon av dem är förmodligen det enklaste och smidigaste sättet att hitta en passande bostad. Fastighetsbyrån och Portugalmäklarna är två av de största och de förmedlar bostäder i Portugal. De vet dessutom vilka problem och frågor svenskar brukar ha som flyttar dit och kan således bidra med hjälp och kontakter till exempelvis banker och låneinstitut. Det finns såklart även många lokala bostadsförmedlare som är specialiserade på de som vill köpa bostad i ett annat land. Kom ihåg att en bostadsägare kan marknadsföras av flera olika mäklarföretag på samma gång.

Hyra bostad i Portugal

Den ökade efterfrågan på bostäder och i synnerhet hyresbostäder har drivit upp hyrorna rejält de senaste åren. Detta gäller framför allt i Lissabonområdet. Kommunalt ägda bostadsbolag med hyresbostäder finns inte i Portugal. För långtidsboende hyr man en ägarbostad via mäklare. Med andra ord måste du gå via en mäklare för att hitta ett långtidskontrakt. Dessutom bör du kunna visa upp bevis på inkomst eller förmögenhet, registreringsbevis och andra dokument som efterfrågas. Hyresgästen och hyresvärden kan komma överens om hyresavtalets längd och uppsägningstid. Generellt sätt har hyresgäster bra skydd och rättigheter i Portugal.

Hur hittar man bostäder för uthyrning?

Om du vill testa på livet i Portugal och bara hyra en bostad ett par veckor eller månader är Airbnb det bästa alternativet. Om du letar hyresbostad för flera år måste du gå via en mäklare. Du kan dock hitta många annonser olika hemsidor som exempelvis Idealista och OLX. Studenter kan hyra billiga bostäder via Uniplaces.